Ново изследване, публикувано в списанието “Природни комуникации”, установило, че диета с ниско съдържание на глутен може да бъде от полза за здравето и на хора, които не са алергични към него. Обаче ползите не са свързани само с отсъствието на глутен в храната.

Хората, живеещи със заболяването целиакия или непоносимост към глутен, се нуждаят от диета с ниско съдържание на глутен, за да се справят с техните симптоми. При автоимунни заболявания, като например целиакия, имунната система на организма реагира на глутена чрез насочването му към тънките черва. Хората с непоносимост към глутен или чувствителност към него съобщават, че протеинът предизвиква стомашно-чревни симптоми дори при липса на заболяването целиакия, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Въпреки това все повече хора прилагат безглутенова диета, дори ако нямат целиакия или алергия към глутена. Но някои неотдавнашни проучвания предполагат, че това може да има неблагоприятни последици за здравето като повишаване на риска от развитие на диабет тип 2. Изследователи, ръководени от проф. Олаф Педерсен от Центъра за основни изследвания на метаболизма в Копенхагенския университет, Дания, поставили за проучване въпроса дали диета с ниско съдържание на глутен е от полза за хора, които не са алергични към него.

Всичко за ползите от безглутеновата диета, четете в zdrave.to