Певец, композитор и продуцент - Орхан Мурад е създател и вокалист на рок група “Лотос”, станала известна с песента “Искам да съм негър в щата Алабама”. Роден е в Кърджали на 27 януари 1967 г. В кариерата си работи в почти всички музикални жанрове на музиката. 

Първият самостоятелен албум на Орхан Мурад през 1996 г. “Какъв живот” става хитов. “Хиляди слънца” през 1996 г. печели награди за албум и песен на годината, а Мурад е отличен за певец и композитор на годината. Орхан Мурад пее също турски и български народни песни. Напоследък нашумя като певица и неговата дъщеря Сузи Мурад, по-известна като Сузанита. Ето какво сподели за начина си на живот музикантът в новия брой на в. “Доктор”, който вече е на пазара.

- Господин Мурад, как чрез начина си на живот се грижите за вашето здраве?
- Аз съм човек, който активно работи, по мъничко спортува и се стреми да се храни по-здравословно в сравнение с масовия случай. Когато съм свободен, с моята съпруга се разхождаме на въздух и на слънце. Дори да не е хубаво времето, пак излизаме навън. Обичам да ходя в Родопа планина, сред гора, но това се случва по-рядко. С голямата дъщеря ходя на фитнес веднъж или два пъти седмично. 

- Как се храните?
- Хапвам умерено. Избягвам колбаси и други храни с консерванти. Избягвам и бялото брашно. Ако ще ям хляб, предпочитам да е пълнозърнест или черен. Сутрин не закусвам, защото не ми се яде. Карам на кафета и сокчета. Не знам дали е правилно, но понеже работя до късно нощем и вечерям късно, сутрин не чувствам нужда от закуска. 
Обичам хубавото вино с качествени мезета сред хубави приятели и приятни веселби. Щастлив съм, че и работата ми е свързана с тези неща. Трябва да се храним разумно и да пием умерено. Ако можем да живеем без стрес, без злоба и завист в сърцата, ще бъдем със сигурност много по-здрави. 

- Къде живеете сега?
- В Пловдив. 

- Там земята е плодородна, предполагам, че си купувате местни плодове и зеленчуци?
- Препоръчвам на всички хора да се снабдяват с хранителни продукти от нашите села, от български производители. Нашето семейство се снабдява с мляко, масло, сирене, извара, месо основно от наши производители в планинските райони. Плодове и зеленчуци също основно купуваме от пловдивските села. Съветвам също хората да гледат какво пише на етикета на пакетираните храни. 

Останалата част от интервюто на Орхан Мурад, четете в най-полезния сайт zdrave.to