Илеусът е сред най-опасните спешни болестни състояния, които грозят човешкото съществуване. В българската медицинска литература се среща и под името чревна непроходимост. На практика това се явява заболяване - подсиндром на острия хирургичен корем, което само по себе си говори за сериозността на болежката и колко опасни могат да бъдат нейните усложнения. Какви могат да бъдат причините за илеус, защо е сред най-опасните животозастрашаващи заболявания, разговаряме с проф. д-р Кириен Кьосев, началник на Втора клиника по коремна хирургия във ВМА-София.

Проф. д-р Кириен Кьосев, д.м., е начело на клиниката от началото на 2019 г. Роден е на 9 ноември 1963 г. в София. Дипломира се като лекар през 1987 г. в Медицинска академия-София. От 1990 до 1992 г. работи по разпределение като лекар ординатор в хирургическо отделение на Окръжна болница-Кюстендил. От април 1992 г. започва работа като лекар ординатор в Клиниката по обща хирургия на ВМА-София. През 1995 г. придобива специалност по обща хирургия. От 2003 до 2014 г. е началник на отделение в Клиниката по коремна хирургия. През 2012 г. защитава дисертационен труд за присъждане на научна и образователна степен “доктор”, а през 2014 г., след хабилитиране, е избран за доцент. От 2018 г. - за професор. Има специализации в Холандия, Германия, Белгия, Испания, Великобритания. 

- Какво е илеус, проф. Кьосев?

- Илеус е частична или пълна чревна непроходимост, която може да засегне всеки отдел на стомашно-чревния тракт. Когато се засегне дебелото черво, говорим за ниска чревна непроходимост. Когато причината за чревната непроходимост е в тънките черва или в изхода на стомаха, е висок илеус. Това разделяне, разбира се, е условно. Но тук искам да уточня - илеусът не е отделна болест. Той е по-скоро динамично състояние на чревна непроходимост, което се проявява в хода на някакво отделно заболяване. Със сигурност има много причини, болести, които могат да доведат до илеус.


Цялото интервю, четете в zdrave.to