Проф. д-р Димитър Шишков, д.м., е началник на Клиниката по урология в МБАЛ-Пловдив. Завършил е Пловдивския медицински университет през 1991 г. Защитил е специалност по урология 4 години по-късно, а през 2006 г. и дисертация “Ортотопичен мехур по Щудер” (създаване на нов пикочен мехур от тънко черво след премахване на органа при онкологични заболявания). Специализирал е в Берн в Швейцария и в Берлин и Хале в Германия. 

От 2001 г. проф. д-р Димитър Шишков, д.м., е член на Европейската урологична асоциация с придобити сертификати за последните шест конгреса на асоциацията в Бирмингам, Мадрид, Виена, Истанбул, Париж и Берлин.

Екип от лекари, под ръководството на проф. Димитър Шишков, “изпариха” тумор от бъбрека на 64-годишна пациентка. Интервенцията е извършена с помощта на инструмент, конструиран от проф. Шишков. Лапароскопската операция е направена с най-модерния лазер, на който проф. Шишков прави инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина. Изпарен е 5-сантиметров тумор, локализиран в долния полюс на левия бъбрек - направена е парциална резекция, като са съхранени 2/3 от органа и сега той продължава да функционира. Процедурата е продължила два и половина часа.

Пациентката е 12-ият случай, лекуван по този начин в клиниката. След интервенцията жената е в добро общо състояние. Всички оперирани болни досега са много добре. Пациентите нямат рецидиви, а туморите се наблюдават активно на всеки 6 месеца. 

Лазерно изпаряване на тумор в бъбрек се извършва за първи път в България в пловдивската клиника. Какви са предимствата на метода с “изпаряване” на тумора и при кои пациенти може да се прилага, разговаряме с проф. д-р Димитър Шишков, д.м.

Интервюто с проф. д-р Димитър Шишков, четете в zdrave.to