Близо три десетилетия проф. д-р Тодор Захариев е началник на Клиниката по съдова хирургия и ангиология към Университетска болница  “Света Екатерина”. Изнася лекции по съдова хирургия пред студенти и специализанти в Медицински университет - София. Написал е 7 учебника и монографии, има над 250 научни публикации и съобщения върху всички области на съдовата хирургия в наши и чужди научни списания. Проф. Захариев е също дългогодишен национален консултант по съдова хирургия към Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Специално за читателите на в. “Доктор” съдовият хирург обясни новите методи на лечение на кръвоносните съдове - артерии и вени.

- Проф. Захариев, какво представлява хибридният подход в съдовата хирургия?

- Това е най-съвременният подход при лечението на всички заболявания, включително и на сърдечносъдовите. По принцип, се използват три основни терапевтични подхода. Първият подход е медикаментозният - лечение с лекарства. Вторият е оперативният подход - класическата открита хирургия на кръвоносните съдове. И третият, който мощно навлезе напоследък, е безкръвният подход - ендоваскуларни процедури. Именно комбинацията между ендоваскуларни процедури и открита хирургия е най-новият подход, който може да се извърши единствено в съдовохирургични отделения и клиники, а не в инвазивни кардиологии. 

Цялото интервю с д-р Захариев, четете в zdrave.to