Проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм, е заместник-директор по диагностичнолечебната дейност и началник на Клиниката по клинична хематология към Университетска болница “Св. Георги” - Пловдив. Тя е национален консултант по клинична хематология. Има признати три медицински специалности: вътрешни болести (1988), клинична хематология (1991), медицинска онкология (2011). Проф. Грудева е заместник- декан по научноизследователската дейност в Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив и ръководител на Катедрата по клинична онкология в същото учебно заведение. Институтът за здравно образование и Българското медицинско сдружение по хематология с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове организират Национална информационноскринингова кампания за ранна диагностика и популяризиране на постиженията в лечението на хематологичните заболявания.

В първия лъч на кампанията специалисти хематолози от водещи университетски клиники посетиха градовете Благоевград, Шумен и Ямбол и консултираха безплатно пациенти със съмнения за хематологични заболявания. Проучване, реализирано в България, показва, че знанието за заболяванията на кръвта сред анкетираните не е достатъчно - около 47% от запитаните не знаят нищо за хематологичните болести. Повече от половината от тях споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията. Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена и към личните лекари.

За целите на кампанията “Попитай хематолога”, за хематологичните заболявания и възможностите на съвременната медицина за диагностицирането и лечението им, разговаряме с проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм, заместник-директор по диагностичнолечебната дейност и началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ “Св. Георги” - Пловдив.

- Проф. Грудева, каква е целта на кампанията “Попитай хематолога”?

- Радвам се, че до вашата аудитория е достигнала информацията за нея. Идеята на кампанията “Попитай хематолога” е хематолозите от университетските хематологични клиники да стигнат реално до пациентите или до хората, които се нуждаят от хематологична помощ. Така пътят на пациента до специализирана диагностика и лечение, които се извършват в тези клиники, ще бъде скъсен. 

Цялото интервю с проф. Грудева, четете в zdrave.to