След като обяви, че в магазини са открити българска риба и български суджук, заразени с листерия, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) уточни, че става дума за близо 60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг суджук.

Инспекторите успели да изтеглят от търговската мрежа 15 килограма от скумрията, а останалите 45 са продадени. 

Но какво представлява тази страшна болест, предизвиквана от листерията и какви са симптомите й?

Листериозата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бацил, наречен листерия. За природен “резервоар” на инфекцията служат гризачи, а така също и някои домашни животни.

Доц. д-р Атанас Мангъров: Десетина българи годишно се заразяват с листериоза
 

Основните начини за заразяване са два: - хранителен - т.е. микробите попадат в организма на човека с храна, която е замърсена; - вътреутробен - вродена листериоза. В развитието на инфекцията голяма роля играе състоянието на имунната система на човека. Важно е да се отбележи, че сред различните форми на листериоза специално място се отделя на листериозата при бременните.

Изследването на голяма група жени - майки с деца с вродена листериоза, показва, първо, че у повечето от тях по време на бременността не е имало типично проявяване на листериозната инфекция, и второ, че не всяко носителство на бактерията води до вътреутробна инфекция на плода.

Страшна болест: Хора мрат в Германия и Холандия заради масово употребяван продукт ВИДЕО

При заразяване на плода по време на бременност по принцип се развива остър хориоамнионит, водещ до мъртво раждане или до преждевременно раждане, инфекциозно увреждане на много органи и системи на плода. При заразяване на новороденото по време на самото раждане признаците на вродената листериоза се проявяват 1-2 седмици след раждането. 

Болестта нерядко протича изключително тежко. Листериозата може да се придружи с бронхопневмония, увеличение на черния дроб, жълтеница и други сериозни заболявания и симптоми. Затова е изключително важна ранната диагностика на това изключително коварно заболяване. В какви случаи бъдещата майка трябва да бъде нащрек?

При често повтарящи се ангини, възпаление на яйчниците, шийката на матката, при наличието в миналото на повтарящи се аборти или мъртви раждания.

Ако жената е бременна, към изброените показания можем да добавим и патологично течение по време на бременността. При остри форми на листериоза се назначават антибиотици от тетрациклиновата група в течение на целия период на следродилна треска и още 5-7 дни, пеницилин, еритромицин.

Най-ефикасно е съчетанието на ампицилин с гентамицин или пеницилин с тобрамицин. При тежки форми на листериоза етиотропната терапия продължава до 14-21 дни с нормална температура. При листериоза при бременни не се назначава тетрациклин, препоръчва се терапия с пеницилин.

Страшен мор в Испания: Хора мрат като мухи заради свинско

Прогнозата е неблагоприятна при деца до 1 година и при възрастни след 60 години, а така също и при хора с тежки съпътстващи заболявания (рак, СПИН и др.). При бременните листериозата може да доведе до тежки увреждания на плода. Храните, които обикновено са заразени с листерия, са непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, месото. 

Обикновено тази бактерия загива при температурата на пастьоризация. При замразени храни тя също е неактивна, но при размразяването съществува отново опасност от заразяване. В много редки случаи е възможно да се пренесе директно от добитъка. Добре е да се знае, че бактерията вирее от +4 до -8 градуса.

Съвети на нашите специалисти:

 - Избягвайте консумацията на меки сирена от типа на фета, бри, камамбер, синьо сирене. Твърдите сирена, полумеки сирена като моцарела,
пастьоризирани сирена, топено сирене и крема сирене могат да бъдат консумирани без проблем

- Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат.

 - Избягвайте пушени риби - сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издръжливост, може да се консумира.

- Не се препоръчва консумацията на сурово, непастьоризирано прясно мляко както и храна, приготвена с непастьоризирано мляко

- Желателно е да се обработват добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса

- Когато готвите, отделяйте суровото месо - пилешко, риба, от зеленчуците и сготвените вече ястия.

- Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация.