Екстракт от шафран, екзотичната подправка, е сигурна и природна алтернатива на фармацевтичните антидепресанти при леки до умерени случаи на депресия, откри скорошно изследване, пише Obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Оказва се, че шафранът има по-малко странични ефекти и е също толкова ефективен като тях в някои случаи.

Заключенията на учените са дошли след като са анализирали внимателно шест отделни изследвания, които са осигурили данни за 230 клинично депресирани пациенти.

Използването на шафран като антидепресант е било сравнено с известните антидепресанти Прозак и Тофранил.

“Шафранът е бил подложен на сериочен брой много добре планирани и проведени научни изследвания, които са проучили неговите антидепресантни свойства и общо взето всички те са заключили, че той е значително ефективен, ” обяснява д-р Лопрести, водещият учен на изследването.

Както е добре известно класическите антидепресанти могат да предизвикат широк спектър от странични ефекти, като например:

  • Сънливост
  • Запек
  • Сексуални проблеми

Шафранът не е бил свързан с нито един от тези множество странични ефекти, като единственият страничен ефект, който е бил наблюдаван в малък брой от случаи са били слаби храносмилателни проблеми.

Все още не се знае как работи шафранът, но е много вероятни антидепресантното му действие да се дължи на неговия антиоксидиращ ефект.