Това е най-често срещаното лечебно растение по нашите географски ширини. Шипката е известна с това, че в нея има няколко пъти повече витамин С, отколкото в касиса, и до 40 пъти повече, отколкото в лимона. Плодовете й, в каквато и да е форма, са богати на минерали (калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, желязо, кобалт, мед) и на витамини (B1, B2, B6, K, PP, E).

Най-често се използва за подобряване на метаболизма, почистване на кръвоносната система, при анемия, заболявания на бъбреците, пикочния мехур и черния дроб.

За кого е противопоказана? 

Въпреки безспорните си полезни свойства шипката си има редица противопоказания. Доказано е, че в плодовете й има много витамин С и тя поддържа имунната система. Въпреки това шипката повишава киселинността на стомаха, което от своя страна може да доведе до заболявания на храносмилателната система (язва, гастрит и т.н.).

Как да си приготвите отварата от шипки, четете в zdrave.to