Британският ембриолог Йън Уилмут бе начело на изследователската група от Шотландия, която първа клонира живо същество и направи пробив в науката. Учените се надяваха с това да намерят начини за лечение на много заболявания - от диабет до Паркинсон.

Първото клонирано животно - Овцата Доли е родена през 1996 година. Нейното раждане доказа, че специализираните клетки могат да бъдат използвани за създаване на точна реплика на животното, от което са били взети. Благодарение на това много учени започнаха да работят върху изучаването на плурипотентни стволови клетки, които могат да бъдат трансформирани в клетки от всякакъв вид. Това откритие беше изключително важно не само за биологията, но и за медицината.
 

Наскоро обаче стана известно, че 73-годишният професор Йън Уилмут е бил диагностициран с болестта на Паркинсон. Сега лечението на тази болест с помощта на стволови клетки, върху които той е работил през целия си живот, все още се развива. Според него това може да отнеме десетилетия.

"От една страна, сега ще опозная тази болест от личен опит. От друга страна, това ще повлияе на качеството на живота ми", признава ученият.
 

Уилмут споделя, че все още се надява за нова изследователска програма, включваща университети в Единбург и Дънди. Тя има за цел да облекчи болестта на Паркинсон.

"За мен науката винаги е била важна не само заради чистото познание, но и поради възможностите - в този случай, възможността да се победи болестта", казва още той.

Какво представлява болестта на Паркинсон четете в най-полезния сайт Zdrave.to.