Учени от Университета в Станфорд в САЩ изчислиха скоростта на смъртта на клетките и откриха, че този процес представлява верижна реакция. Оказва се, че първичното увреждане предизвиква освобождаване на химикали - "сигнали за смъртта". Научният им труд е публикуван в престижното списание за наука Science.

Според резултатите на изследването, клетката умира със скорост 30 микрометра в минута (1.8 мм в час). При това гибелта може да бъде програмирана в качеството на лечение на заболявания, като рак или вирус. Процесът протича на принципа на верижната реакция, тоест смъртта на една клетка води до отмирането на следващата. 

Този зеленчук пази от 5 вида рак

По данни на учените, клетъчната смърт продължава до тогава, докато за нея "има гориво" - в дадения случай химическите вещества и белтъците, наричани "сигнали на смъртта". Авторите на изследването отбелязват, че тези химикали "се свършват" при пълната гибел на организма. Добавя се, че много други биологични сигнали също може да се разпространяват по този начин. 

Какво да консумираме в жегата, за да помогнем на тялото да се справи с прегряването

Откритието може да помогне на учените да разберат как да накарат раковите клетки да се самоубиват или как да предотвратят клетъчната смърт, например, при Болестта на Алцхаймер или мускулната дистрофия. 

Превод и редакция: БЛИЦ