Всички тези продукти са полезни сами по себе си. Ако ги консумирате в определени комбинации обаче, ще можете да абсорбирате техните хранителни характеристики още по-ефективно, пише obekti.bg, позовавайки се на BrightSide.

Ябълки и тъмен шоколад

Тази комбинация определено не е традиционна. Но въпреки всичко – пробвайте я . Ензимът катехин, който ябълките съдържат, и антиоксидантът кверцетин вършат истински чудеса, когато се съчетаят. Те подобряват имунната система, стимулират мозъчната дейност, подобряват сърцето и кръвоносните съдове и намаляват риска от рак.

 Овесена каша и прясно изстискан портокалов сок

И овесената каша, и портокаловият сок са отлични източници на феноли. Това означава, че ще подобрят храносмилателната ви система и ще помогнат на тялото да се очисти от отпадъчните продукти и токсините.

И това е интересно: Съветите на специалистите за постите - четете още на най-полезния сайт zdrave.to


Свинско и брюкселско зеле

Свинското месо е прекалено тлъсто, за да се консумира ежедневно. То обаче съдържа селен, който пречи на растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле – последното съдържа органичната субстанция сулфорафан, която увеличава ефективността на селена 13 пъти.

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в тялото може да доведе до хронична умора, физическо неразположение, слаб метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Желязото, което се съдържа в черния дроб обаче, не може да бъде абсорбирано добре без наличието на витамин C. Ето тук на помощ идват доматите, тъй като в тях откриваме достатъчно количество аскорбинова киселина.

Магданоз с лимон

Магданозът се комбинира отлично с цитрусите. Желязото, което откриваме в това тревисто растение, подобрява абсорбирането на витамин C в кръвта. Този важен витамин е отговорен за заздравяването на имунната система и усилването на метаболизма.
 

Зеленчуци с кисело мляко

Изберете естественото прясно мляко – онова, което не съдържа оцветители, захар или други подобни. То е богато на калций, който подобрява стомашните функции и нормализира местната микрофлора. Най-добре го комбинирайте със зеленчуци (например моркови или целина). По този начин ще си набавите множество витамини. Фибрите, които откриваме в зеленчуците пък, подобряват абсорбирането на калций.

Авокадо и спанак

Любимата комбинация на диетолозите. Спанакът съдържа витамин А и лутеин. Тези съставки обаче ще имат значително по-благоприятен ефект върху нашето здраве (и храносмилане), ако се комбинират с зеленчуковите мазнини на авокадото.  

Зелен чай и лимон

Тази комбинация утолява жаждата и възстановява енергията. Зеленият чай съдържа катехини, които отговарят за дълголетието и силната имунна система. Ако добавите към него лимон, витамин C-то в него ще увеличи неколкократно ефекта на чая.

Домати със зехтин

Всеки италианец ще потвърди, че това е наистина вкусна комбинация. Италианците рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на факта, че ликопена, който откриваме в доматите, подобрява здравето и кръвоносните съдове. Нещо повече – предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато ликопена се комбинира с мазнини, шансът тялото да го абсорбира се увеличава неколкократно.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини. То обаче трябва да бъде приготвено както трябва. Не е хубаво да се пече или пържи. Това може да доведе до образуването на канцерогенни елементи. Този ефект обаче може да бъде контриран с добавянето на малко розмарин преди самото готвене. Оксидантите в него ще попречат на формирането на вредните съставки.