Коронавирусът вече стъпи здраво на българска почва. И ако 4-те случая не са достатъчни, то суматохата, която се вдига около тях, е достатъчна за 4 000. 

Въпросът, дали ще ни спипва вируса, даде мощен тласък на темата за личната хигиена - как и по колко да си мием ръцете дневно. 

Както се оказва, миенето на ръцете, а по-точно правилното миене на ръце, е най-сигурната защита от коронавируса 

Много важно е също така да се избягва докосването на устата, носа и очите. 

При това миенето трябва да продължи достатъчно дълго - колкото два пъти да изпеете песничката "Happy Birthday", препоръчват експертите от Световната здравна организация (СЗО).

Ето съветите на СЗО стъпка по стъпка: ръцете се намокрят, взима се достатъчно количество (течен) сапун, който добре да се разтърква по ръцете - не само по дланите, но и задължително между пръстите. При това важни са не само вътрешните части на ръцете - след като те бъдат добре натрити със сапун, трябва да се премине към горните части и с кръгови движения да се обхванат всички места по ръцете.

Специално внимание трябва да се отдели и на палците. На финала отново е ред на водата, а след отмиването на сапуна ръцете грижливо се подсушават с хартиена кърпа за еднократна употреба. Желателно е с кърпа да се хваща и крана на чешмата.

Ако сте човек, който не обича да чете, а предпочита да попива информация с очите си, може да използвате следните указания, които обикалят мрежата. 

 

За онези, които искат да им се обяснява отново и отново, има видео.