Председателят на Дружеството на кардиолозите Арман Постаджиян даде ценни съвети как да се пазим в жегите, които започват оттук нататък. По думите му е много важно да приемаме достатъчно течности и да не прекаляваме с тежките храни.
„През лятото човешкото тяло се нуждае от около 2.5 литра вода дневно, а ние не пием достатъчно вода. Добре е да олекотим храненето си. Природата ни е дала великолепни плодове и зеленчуци. Няма нищо лошо да изядем по една пържола, но е добре да го правим по-рядко. Алкохолът не е нещото, което препоръчвам, особено когато градусите навън са високи”, коментира той пред БНТ. 
 

„На 24-25 градуса трябва да са настроени климатиците в стаите, за да не бъде голяма разликата. Полезно е да бъде приятно хладно. Със сигурност не е полезно климатикът да духа срещу теб и да спиш по този начин. Още сме в периода, когато можем да разчитаме на прохлада, отваряйки прозореца през нощта”, каза още Арман Постаджиян.

И това е интересно: Рисковите храни през лятото - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

По думите му, ако изведнъж усетим, че сме получили топлинен удар, означава, че сме се дехидратирали. Когато настъпи подобно нещо, трябва да легнем с вдигнати крайници, за да може кръвта да слезе обратно”, посъветва той. 

Сухата кожа и лигавици е най-простият начин човек да се ориентира дали е дехидратиран.

Директното излагане на слънце, когато навън е най-топло, не е препоръчително. Добре е да се разхождаме, когато навън е по-хладно и да носим леки, проветливи дрехи. 

БЛИЦ припомня, че синоптиците направиха изпепеляваща прогноза, а именно, че термометрите ще чупят рекорда в събота с 43 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.