Въпреки че често се категоризира като аминокиселина за фитнес, L-карнитинът не е технически амино. Той се смята за "подобно на витамин" и "подобно на аминокиселина" съединение, което е свързано с витамините от вида B. 

Когато се изследва за първи път през 50-те години на миналия век, L-карнитинът се нарича витамин ВТ.

L-карнитин се образува в черния дроб и бъбреците от аминокиселините лизин и метионин. Въпреки това, тя се съхранява другаде в тялото, главно в мускулите (включително сърцето), мозъка и дори в спермата. В храната се получава предимно oт месото и други животински продукти. Можете да получите някои от растителни продукти като авокадо и соя, но като правило, месото е най-добрият източник - и колкото по-червено, толкова по-добре.

Как действа L-карнитинът и какво влияние оказва на здравето ни, четете в zdrave.to