Ръчно устройство може да открие ракова тъкан за десет секунди, съобщават учени от Тексаския университет, цитирани от ВВС. Според тях това може да направи хирургията за отстраняване на тумори по-бърза, по-безопасна и по-прецизна. Изследователите се надяват, че това ще предотврати оставането на част от тумора след операцията.

Тестове, публикувани в Science Translational Medicine, показват, че технологията е точна в 96% от времето. Устройството, наречено MasSpec Pen, се възползва от уникалния метаболизъм на раковите клетки.

Трескавият им стремеж да растат и да се разпространяват означава, че вътрешната им химия е много различна от тази на здравите тъкани.

Как функционира?

Писалката докосва предполагаемите ракови тъкани и освобождава малка капка вода. Химикалите в живите клетки влизат в капката, която след това се изсмуква обратно за анализ. Писалката се поставя в голям спектрометър - апаратура, която може да измерва масата на хиляди химикали всяка секунда.

Тя произвежда химически отпечатък, който казва на лекарите дали наблюдават здрава или ракова тъкан. Предизвикателствота на хирурзите е да открият границата между раковата и нормалната тъкан.

При някои тумори това е очевидно, но при други границата между здравата и болната тъкан може да е размита. Писалката помага на лекарите да са сигурни, че няма да останат ракови клетки.


И това е интересно: Опасни митове за рака - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Отстраняването на малка част от тъканта и оставането на ракови клетки ще доведе до растежа на нов тумор. Но изрязването на твърде много тъкан също води до увреждане, особено на органи като мозъка.

„Вълнуващото в тази технология е колко ясно отговаря на клиничните нужди. Инструментът е елегантен и прост и може да бъде в ръцете на хирурзите съвсем скоро“, казва Ливия Еберлин, доцент по химия в Тексаския университет.

Технологията е била тествана върху 253 проби в рамките на изследването. Планът е тестовете за усъвършенстване на устройството да продължат, преди то да бъде изпробвано по време на операции догодина.

Сега писалката анализира тъкани с диаметър 1.5 мм, но учените вече са разработили още по-съвършени писалки, които да могат да изследват тъкани с диаметър от едва 0.6 мм. Самата писалка е евтина, но големият спектрометър е скъп и грамаден.

„Спънката, разбира се, е големият спектрометър. Планираме да създадем спектрометър, който е малко по-малък, по-евтин и да може да се внася и изнася на колела от залите“, казва д-р Еберлин.

MasSpec Pen е поредният опит да се подобри точността в хирургията. Екип от Императорския колеж в Лондон разработи нож, който „помирисва“ тъканта, която реже, за да определи дали отстранява рак. А екип от учени от Харвард използва лазери, за да анализира каква част от мозъчен тумор да отстрани.

Източник: Profit.bg.