Салатата айсберг се превърна в един от най-популярните и обичани листни зеленчуци през последните години. Това изобщо не е учудващо, тъй като тя има отлични вкусови качества, по-хрупкава и по-крехка е от обикновените марули, а в допълнение е и богата на полезни за организма вещества.
Въпреки че се смята за един от най-безполезните зеленчуци в кулинарния свят, салатата айсберг, всъщност крие неподозиран потенциал, особено ще се отнася до борбата с излишните килограми.

Причината тя да бъде сред най-предпочитаните "марули" от диетолозите, се крие в нейния състав. Тя съдържа около 90% вода, което я прави доста нискокалорична. Повечето калории в айсберга идват от въглехидратно му съдържание — в 2 чаши има 4 грама въглехидрати, включително 1,8 грама диетични фибри. Въглехидратите служат като гориво за правилното функциониране на нервната система и подпомагат съкращаването на мускулите, а диетичните фибри засищат и помогнат за стомашни проблеми.

За пръв път салатата айсберг е представена на широката общественост като първата салата, която се е запазила свежа, оцелявайки по време на дълго пътуване, без да увехне или изсъхне.

Вижте още любопитни факти за салатата, които не знаете.

Името ѝ идва от факта, че този зеленчук е бил пренасян в камиони пълни с лед, за да се забави гниенето.

Най-популярната салата с този зеленчук е салата „Айсберг“ и може да бъде открита във всеки ресторант.

Салата айсберг съдържа по-ниска концентрация на витамини и минерали от другите сортове марули.

Този зеленчук съдържа значително количество фолат, минерал, който е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти и други пренатални състояния.

Съдържа витамин А и витамин С.

Салата айсберг се препоръчва да бъде консумирана с кълнове и семена.

Смесете я с други листни зеленчуци, като рукола или зеле, за да се насладите на вкусна зелена салата.

Тя е сред 5-те най-поръчвани салати в света.