Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водорасли са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система. Особено полезна е при поддържане на здравословен режим на хранене. Подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, освен това е и източник на белтъчини, които са 55-70% от масата й.

Както знаем водораслите са едни от най-интересните създания на природата, от които се смята, че се е зародил животът преди три и половина милиарда години. Над 21% от кислорода на планетата се дължи именно на тях. Хората ги използват повече от 1000 години като източник на храна или лек. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток те са използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Всички ползи от спирулината и как да я приемате, четете в zdrave.to