Народната певица Дения Пенчева е завършила актьорско майсторство за музикален театър и поп и джаз пеене в Нов български университет. Пее от шестгодишна в хор „Радио деца” към Българско национално радио. Била е солистка на младежката формация на ансамбъл „Чинари”. Пет години неин вокален педагог е народната певица Гуна Иванова.

Младата изпълнителка изпълнява песни от всички фолклорни области на България. Сред хитовете й са „Сън сънувах”, „Давай, чичо”, „Руфинка болна легнала”, „Лиляно, моме”. През 2008 г. печели Специалната награда на Министерство на културата за песента „Влюбени в таз земя” на международния фестивал „Пирин фолк – Сандански”.
Младата певица сподели за читателите на „Доктор”, чийто нов брой вече е на пазара, как живее и се грижи за своето здраве.
 
- Дения, правите ли нещо специално за здравето си?
- Правя много неща, като се започне със здравословното хранене. За да бъде здрав, човек трябва да се поддържа и да има правилен начин на живот.

- Какво е според вас здравословно хранене?
- Най-вече избягвам месото и всичко мазно. Още не съм вегетарианка, но натам вървят нещата. Избягвам и рафинираната захар, и солта. От солта се задържа вода в тялото и затова не ям солени храни. Приемам основно алкализираща организма храна – плодове, зеленчуци, варива и много млечни продукти. Обичам да ям също морски дарове. Рибата не ми е вкусна. Пия задължително всеки ден органични комбинирани витамини и минерали плюс омега 3 под формата на хранителни добавки. Не вземам синтетични витамини, а извлечени от плодове, зеленчуци и билки. Освен това приемам билкова добавка за регулиране и баланс на женските хормони, защото преди време имах хормонален дисбаланс. Предпочитам да
 
приемам билки вместо медикаменти
 
Химията само потиска симптомите, докато правилният начин на живот, балансираното хранене и спорт не позволяват да се стигне до заболяване. Ако все пак настъпи някакъв здравословен проблем, се обръщам към алтернативната медицина и към лечебното хранене.- Какви алтернативни методи на лечение използвате?
- Изпробвала съм и горещо препоръчвам на жените да пият отвара от билката бял равнец. Тя регулира много добре процесите в женския организъм и действа отводняващо. Правя си десетдневен курс на лечение по веднъж в продължение на три месеца или три пъти през месец. Аз лично си приготвям два литра отвара от бял равнец, като кипвам три супени лъжици от билката в чайник, отстранявам я от огъня и след като престои десет минути, я прецеждам и подслаждам с малко мед, защото леко нагарча. Пия това количество през целия ден и се чувствам страхотно. С помощта на отварата свалям и няколко килограма, защото не задържам течности в организма.
Правя периодично и прочистване на черва, черен дроб и жлъчка, защото организмът се затлачва с токсини. В човешкия организъм се натрупват с времето около десетина килограма токсини, които постоянно ни тровят и разболяват. Основната причина за рака са именно тези токсини и гъбичката кандида.
Използвам за прочистването английска сол, сок от ябълка и цвекло. От три до пет дни пия само сок от ябълка и цвекло. Сутрин на гладно се изпива половин пликче английска сол, разтворена във вода. Английската сол абсорбира токсините в червата. На третия или на петия ден, колкото дни издържиш на този режим, пиеш 100 мл лимонов сок, смесен със 100 мл качествен зехтин и си загряваш тялото в областта на черния дроб с одеяло. След 30 минути до 1 час започва често ходене до тоалетната. Излизат калцирани топчета от жлъчката. Бях удивена, че такива неща има в организма ми.
 
След това се чувствам преродена
 
И кожата става по-красива. Всяка година си правя това прочистване. А практикувам и йогиско прочистване на организма с пиене на сол и вода и специални упражнения. Но това става под контрола на йога инструктор. Прави се пролетта или есента, а не във време на жеги.
Наскоро бях на пулсова диагностика при индийски лекар. Индийците имат своя хилядолетна медицина, която за разлика от съвременната не потиска симптомите, а се справя с причините на болестите. На базата на пулсовата диагностика индиецът ми изготви индивидуален хранителен режим според моята доша (конституцията на тялото). Даде ми и билкови хапчета. Сега наистина се чувствам много добре.   Цялото интервю и какъв е двигателният режим на певицата четете в най-полезния сайт Zdrave.to.