Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес насочваме вниманието ви към продукт, който влиза в бита на почти всички хора – бялата захар. Ще се изненадате да разберете, че освен да подслажда кафето или десерта, тя има и доста други свойства, които вредят осезаемо на човешкото здраве.

Да започнем с това, че бялата захар „опива” имунната система. Не са малко случаите, при които след употреба на захар хората се чувстват по-уморени. Обяснението е просто. Това се получава с белите кръвни телца, когато употребявате много захар. И освен че спомага за появата на остеопороза, бялата захар намалява и ефективността на белите кръвни телца, а следователно и на имунната система.

През 1979 г. в Калифорния е проведено изследване върху ефекта на рафинираната захар. Резултатите са показателни. В нормални условия белите кръвни телца са способни да убият около 14 бактерии, а ето какво се случва 5 минути след прием на рафинирана захар:

► 6 лъжички захар – 10 бактерии, унищожени от белите кръвни телца;
► 12 лъжички захар – 5 бактерии, унищожени от белите кръвни телца;
► 18 лъжички захар – 2 бактерии, унищожени от белите кръвни телца;
► 24 лъжички захар – нито една унищожена бактерия и бели кръвни телца в нокаут


Ясен е вредният ефект на бялата, химически рафинирана захар върху имунната система. Ето защо ви препоръчваме да не се доверявате на бялата захар, когато на пазара има достатъчно и далеч по-здравословни нейни алтернативи. Например сурова тръстикова захар, мед, кленов сироп, малц. Предлагаме ви и процентното съдържание на захароза (тоест на захар) в тези подсладители:

► бяла захар – 99% захароза;
► тръстикова захар – 98% захароза;
► мед – 86% глюкоза и фруктоза в комбинация;
► нерафинирана захар – 82% захароза;
► кленов сироп – 65% захароза;
► малц – 50% малтоза;
► плодов сок – 10% захароза


Става ясно, че малтозата се усвоява най-лесно, тъй като се състои само от две молекули глюкоза, за разлика, например, от рафинираната захар или тръстиковата захар, които съдържат захароза, състояща се от една молекула фруктоза (монозахарид, който трябва да бъде преработен в глюкоза, за да бъде асимилиран) и една молекула глюкоза.

Затова малцът е подсладителят с най-добър ефект

Той се получава от ферментацията на зърнените култури, към които по време на процеса се добавят ензими, получени от покълването на ечемика. Разбира се, малцът подслажда по-малко, тъй като съдържа само 50% захари спрямо бялата захар, която съдържа 99%. Среден път може да бъде медът с по-намаленото си съдържание от 86% захар.
Да обърнем внимание и към кафявата захар, която днес е много модерно да предпочитаме пред бялата, когато сядаме в кафене. Да видим защо!

Повече за кафявата захар четете в най-полезния сайт Zdrave.to.