Химикали, тежки метали, бактерии и други опасни съставки ни тровят чрез козметиката, категорични са спецове. Те съветват внимателно да прочитаме съдържанието на продуктите, които ползваме, защото някои от тях съдържат тежки метали, живак и бактерии, които могат не само да съсипят кожата ни, но и да ни предразположат към отключване на сериозни алергии, които не се лекуват до живот.

На първо място по опасност учените поставят кремовете за лице. През миналата седмица в САЩ откриха високи нива на живак в част от вносните артикули. Повечето от тях са произведени в Китай, Индия и Мексико. Най-опасни са кремовете за избелване на кожата и тези срещу стареене.
Етикетите понякога не го крият, на тях живакът е изписан като „живачен хлорид“ или просто като живак. Дерматолозите са на мнение, че не бива да ги купуваме въпреки примамливите цени и реклами, а е хубаво да се доверяваме на продукти с природна основа.

Голяма част от червилата пък имат прекомерно съдържание на олово. Сред марките, които са дали положителен тест, са част от най-реномираните, чиито реклами ни заливат от телевизионния екран. Шокиращото е, че като канцерогенни са окачествени и червила, които в търговската мрежа се откриват на цени над 50 лева и уж гарантират натурален състав. Оказва, че по-отровни са дълготрайните модели, които не е желателно да ползваме, защото изобилстват от алергени.

И това е интересно: Немски експерти с шокиращо изявление: Пакетчето черен чай е убиец! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.


Масово в очните линии пък са открити огнища на бактерии. Те се размножат, когато флакончетата престояват твърде дълго след производството. Бактериите влизат в женските очи чрез четчицата, която ги пренася. Въпреки че сме заобиколени от вредни микроорганизми, тези в очните линии не са никак безобидни. Става въпрос за стафилококи и стрептококи, които отключват гъбични инфекции. Производителите казват, че очната линия е „безопасна“ до 3 месеца след отварянето. Само че тестваните в изследването са били на по-малко от 3 месеца. За да я опазим по-дълго време годна за употреба, трябва да я съхраняваме на хладно място, да не я ползваме повече от 2 месеца и да поставяме повече от два пласта върху клепачите си.

Прехвалените продукти за изправяне на коса всъщност гъмжат от тежки химикали, които увреждат скалпа завинаги.
Формалдехидът е канцерогенно вещество и въпреки че се съдържа в ниски количества в тези продукти, не се препоръчва да ги ползваме по често от няколко пъти в годината. Същото важи и за гримовете от минерали, които се рекламират като натурални. Проблемът е, че се продават във вид на пудра. При пудрата има опасност от вдишване в белите дробове. Когато строителните работници работят с такъв материал, винаги носят маски, за да не вдишват отровите, а ние ги слагаме по лицата си.