Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което се случва в резултат от прекомерно прегряване на организма. То настъпва, когато температурата на тялото се повиши прекалено много, а компенсаторните реакции са изчерпани. В разгара на летните горещини случаите на топлинен и слънчев удар сред децата зачестяват. Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени, пише Пулс бг.
Прегряването обикновено се развива при неподходящо облекло в съчетание с висока температура на околната среда и понижен прием на течности. Ако не се вземат бързи мерки, прегряването лесно прераства в топлинен удар.

И това е интересно! Закуска чисти тялото от токсини и мазнини. Четете още интересни съвети и полезни новини в най-полезния здравен сайт Zdrave.to
 
Пътуването в кола без климатична инсталация или оставянето на детето да спи в паркирана кола също многократно увеличават риска от топлинен удар. Той може да се развие в рамките на минути, тъй като температурата в паркираната кола бързо надвишава тази отвън.
 
Какви са признаците на топлинния удар?
 
В началото детето е отпуснато и сънливо. Обикновено е жадно, уморено, а кожата е студена и влажна. Ако е по-голямо, то може да се оплаче от болки в стомаха или краката.
 
Ако състоянието се задълбочи и настъпи топлинен удар, тогава са налице следните симптоми:

Повишена телесна температура (над 39,5оС, без изпотяване)
Топла, зачервена и суха кожа
Учестен и слабо напълнен пулс
Неспокойство, объркване
Виене на свят, гадене, повръщане
Главоболие
Учестено, повърхностно дишане
Летаргия – например детето може да не отговаря, както преди, когато го повикате по име или когато се опитате да се заиграете
Безсъзнание.