Здравният министър Кирил Ананиев представи доклад за анализа, който е внесен за предложение в правителството.

"Докладът е пред мен, понеже напоследък възникнаха спорове, че всяка заповед, която издавам, не е придружена с доклад на главния държавен здравен инспектор. Той е изключително мотивиран и аналитичен, отчитайки всички фактори, влияещи на епидемичната обстановка в страната", заяви той.

"Сутринта над час и половина се проведе среща при премиера Бойко Борисов заедно с щаба, на която отново анализирахме цялостната епидемична обстановка в страната, за да сме аргументирани за нашето предложение", добави Ананиев.

"От доклада на д-р Кунчев ясно се вижда, че разпространението на корнавируса продължава да е сериозна опасност за здравето и живота на хората. Това говорят и цифрите", каза той.

"Знаете, че в света над 7 млн. души са носители. Починалите са над 400 хил. души. У нас броят на заразените е 2889 души, а починалите са 167. Това ниско равнище на заболеваемост и починали се дължи на предприетите мерки, авансово и след това, от правителството, с което локализирахме заболяването в страната на едно сравнително ниско равнище", уточни Ананиев.

"Независимо от всичко, считаме, че мерките които прилагаме в този момент, трябва да продължат и в следващите 15 дни", каза още той.

По думи на министъра няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите му остават да действат, има само една промяна в мерките - на закрити места като театри, опери и кина максималната заетост на местата в залата вече няма да е 30%, а 50% - или през една седалка. 

До края на юни продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани от трети страни в България, с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

„За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение. На 15 юни ще има видеоконферентна връзка на министрите на вътрешните работи и министрите на външните работи на ЕС, където ще се дебатира този въпрос. По наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли“, поясни Кирил Ананиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!