Евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков организира онлайн конференция на тема „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“.
           
Събитието ще се проведе от 10.30 часа в събота (27 ноември) и ще бъде излъчено на страницата на Слабаков във фейсбук, където може да задавате своите въпроси (https://www.facebook.com/events/448745643266196).

Както е известно, Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за борба с рака, създадена от Европейския парламент вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните 20 години. Нейната цел е да проучи детайлно темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в План за борба с рака до 2030 г., публикуван в началото на годината.

„Трябва да акцентираме силно върху превенцията на ракови заболявания. В България и в много други държави от Централна и Източна Европа много често заболяването се установява късно, когато е изключително трудно за лечение. Достъпът до прегледи и лечение също е от огромно значение. Огромна част от населението не живее в големите градове и трябва да работим за насочването на средства към тях - за прегледи, специалисти и лечение. Необходимо е да използваме всички съвременни канали за споделяне на информация и да разработим нови методи за откриване  и лечение на онкологичните заболявания. Трябва да се работи и за преодоляване на огромните разлики в материалната база между отделните държави“, казва Слабаков.

Конференцията, организирана от българина, е една от последните дискусии преди финализирането на доклада към Европейската комисия. В нея ще вземат участие Йоанна Копчинска - заместник-председател на Специалната комисия за борба с рака за ЕКР, Пиетро Фиоки - докладчик в сянка за ЕКР на Доклада относно Плана на ЕС за борба с рака, Долорс Монсерат (Европейска народна партия) - докладчик на Европейския парламент относно Стратегията на ЕС за фамацевтичната индустрия и лекарствата, проф. д-р Добрин Константинов – Началник на Клиника по детска кли­­нична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ (София), доц. д-р Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по ме­ди­цин­ска онкология към УМБАЛ "Сърце и мозък" (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и множество именити български специалисти в областта на борбата с онкологичните заболявания. Специален гост ще бъде Ивана Катанео - заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.
           
След приключване на дискусиите, докладчик на Европейския парламент за Плана на ЕС за борба с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще публикува текст, като измененията ще бъдат гласувани в Специалната комисия на 6 декември 2021 г. След това утвърденият доклад ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент в началото на 2022 г. за финално гласуване. Ако бъде приет, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е официалната позиция на Европейския парламент по темата.

По данни на серия от проучвания преди кризата с COVID-19, заболеваемостта от рак в Европа се увеличава с около 50% - от 2,1 милиона до 3,1 милиона случая между 1995 и 2018 г. За същия период има близо 20% увеличение - от 1,2 милиона на 1,4 милиона смъртни случая от ракови заболявания. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване. Здравните разходи, изразходвани за лечение на рак са се удвоили от 52 милиарда евро на 103 милиарда евро в Европа между 1995 и 2018 г.

Онкологичните заболявания са втората основна причина за смъртност в държавите членки след сърдечно-съдовите заболявания. Очаква се през следващите десетилетия случаите на ракови заболявания да се увеличат поради демографските промени, а според Световната здравна организация между 30 и 50% от всички случаи на ракови заболявания са предотвратими.

В България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100,000 човека през 1995 г., на над 250 случая през 2018 г. У нас шансът за оцеляване след повечето ракови болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа.