Аз не искам да обобщавам "Ще се справи Европа с пандемията. Някои страни ще се справят. Ако не си сложим ваксините - ще страдаме - да". Това заяви доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

"Вижте, ние трябва да получим разрешение и уверение, че една ваксина е ефикасна и безопасна. " Така отговори той на въпроса защо не можем да си поставим руска ваксина при положение, че уж имаме право на избор. "Ако искате руска ваксина, трябва да отидете да си я направите в Русия.", разясни Кунчев.

"Не е ясно за какъв период от време ще бъде ефективна ваксината - предполагаме около 6 месеца.", смята медикът.

"Всички лекари ще бъдат обучени как точно да поставят ваксините. Ще получат обстойни обяснения, както и картинки, за да няма обърквания.", разяснява доц. Кунчев.

"Аз бих се ваксинирал с 1-вата ваксина, но когато ми дойде редът. Много внимателно следим как протича ваксинацията във Великобритания.", казва той.

Според него е нормално по празниците да се вдигне заболеваемостта, но се надява положението бързо да се овладее.
 

Ваксините тръгват на 24.12 от Белгия, може би ще посрещнем още на Коледа ваксината у нас. Документи на ваксинираните ще се издават, това ще е тип удостоверение. Това заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Кунчев обясни, че камионът с ваксини се посреща на българската граница и се ескортира, всичко е много строго и по определен ред.

Ние стартираме с ваксинациите на 27.12.20г., като бройките хора са около 5000, а ваксините които ще получим са 10 000, обясни още Кунчев. Той подчерта, че би се ваксинирал с първата ваксина, за която има право.

Ще има доставка на още 70 000 ваксини през януари, за февруари бройката се увеличава, за март също. Предизвикателство е да се стигне до домовете за стари хора и такива със заболявания, но това ще се случи, всички, които искат ще бъдат ваксинирани, увери още Кунчев.

Ще се осигурят и още хладилници за температура за -20 градуса, за следващата ваксина, която трябва да се съхранява на такава температура.

Възможно е ваксинационната програма да се провали, поради броя на не искащите да се ваксинират. Дано хората да са наясно колко е сериозно това заболяване. Ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи.

 

Новият щам на коронавируса е факт във Великобритания, тази промяна на вируса я следим, мутации има много, но тази е изменила шипчетата на вируса и е по-заразна,  тя отговаря за имунитета, разясни още доц.Кунчев.

Мерките са болезнени, но са необходими и се вижда, че работят.

„Има хора, които не искат да се тестват с PCR въпреки симптомите, не се регистрират, ако са у дома, добре, но едва ли е така“, каза още доц. Кунчев.

Когато се приравнят тестовете антигенните с PCR , ще има рязко увеличение на болните и това е нормално, обясни още Кунчев.

Дано по празниците да бъдем разумни, и ако успеем с мерките  и ваксинациите до средата на годината ще можем да живеем нормално, увери още доц.Кунчев.