Парене, болка, остър сърбеж в областта на аналното отвърстие, невъзможност да стоим седнали, невъзможност да ходим нормално до тоалетна, трудности дори при обикновено ходене ... Струват ли ви се познати изброените симптоми? Ако е така, то най-вероятно страдате от възпалени хемороиди.

Обикновено не е обичайно свободно да се говори за нашите „задни части“. Социумът  е заклеймил като „некултурно“ обсъждането на тези теми. Те се считат за „срамни“.  Именно затова и всички болести, съпътстващи тази област в тялото ни, са свързани и с психо-емоционално страдание. И именно, поради неудобството от споделяне, много често това състояние се задълбочава и хронифицира.

Според статистически данни около 80% от хората над 30-годишна възраст поне веднъж през живота си са страдали от хемороиди, а при около 10% от по-възрастните хора - хемороидите постоянно съпътстват дните и често са хронично състояние. По-често мъжете страдат от хемороиди.

Аналното отвърстие е фактическият край на нашата храносмилателна система. Този край е изключително богат на кръвоносна мрежа от вени и артерии. Когато всичко е наред и функционира както трябва, вените се поддържат от здрава съединителната тъкан.

Когато обаче, поради различни причини, тази тъкан се отпусне, тогава се увеличава притокът на кръв и настъпва деформация на самите стени на вените. Те се подуват и много често излизат навън.
Хемороидите представляват именно тези васкуларни образувания на аналния канал.

Те се делят на външни и вътрешни.

Външните хемороиди са от външната страна на аналното отвърстие. Те се усещат на пипане. Много често предизвикват симптоми като дразнене, остър сърбеж, дори силна режеща болка.

Вътрешните хемороиди са от вътрешната страна на аналното отвърстие, дълбоко в ректума. Те не се виждат. Много често те не предизвикват никакви симптоми и човек може да ги има с години, без да знае. Обикновено за тях се разбира, ако настъпи ректално кървене.

Причините за възникване на хемороидите са много – от слаба съединителна тъкан, до начин на живот, начин на хранене, запек, вдигане на тежести, водене на застоял начин на живот. Много често от хемороиди страдат шофьорите. Хемороиди могат да се появят и  по време на третия триместър от бременността, заради притискане на уголемената матка и по време на раждане, заради напъните.

Много често хемороидите могат да бъдат повлияни чрез смяна на начина на живот: прием на повече вода, приемане на повече фибри, недопускане на появата на запек, повече движение, избягването на седене дълго време.

Разбира се, природата се е погрижила и за това състояние и е предложила своите решения.

Venaxin (Венаксин) е комбинация от висококачествени екстракти: патентован силноусвоим диосмин – μsmin® Plus, центела азиатика, бромелаин и гроздово семе. Venaxin (Венаксин) осигурява цялостна грижа за вените и капилярите.

Диосминът влияе благоприятно върху микроциркулацията, здравината и тонуса на капилярите, вените и хемороидалния сплит.

Центела азиатика благоприятства здравината на съединителната тъкан, по-бързото зарастване на рани и цялостното здраве на кръвоносната система.

Бромелаинът спомага ензимната функция, разграждането на отпадните продукти, влияе благоприятно на противовъзпалителните процеси.

Гроздовото семе подкрепя антиоксидантната защита особено на малките кръвоносни съдове.

Venaxin (Венаксин) можете да намерите в аптеките и онлайн на https://botanic.cc/products/venaxin/.

Бояна Николова – Консултант от Botanic