Германското правителство планира да затегне карантинните мерки през есента и зимата, независимо от скоростта на разпространение на коронавирус в страната. Това съобщава вестник BILD, като се позовава на документ, изпратен от Министерството на здравеопазването на ФРГ до регионалните правителства.

Отбелязва се, че ограниченията ще засегнат предимно неваксинираните граждани.

В текста ведомството отбелязва, че „такъв радикален локдаун, както по време на втората и третата вълна, най -вероятно няма да се налага“. Въпреки това министерството не изключва донякъде „облекчена“ карантина, която планира да въведе „в началото или средата на септември в цяла Германия“, уточнява Фокус.

Мерките предвиждат, че посещение на ресторанти, фризьорски салони, събития на закрито, хотелско настаняване ще бъде достъпно само за тези, които са ваксинирани, възстановени от коронавирус или след като са показали отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Заместник на Кацаров проговори за затягане на К-19 мерките до дни, първо в този масов сектор

В същото време, при определени условия - ако епидемиологичната ситуация се влоши в даден район - жителите, които не са били ваксинирани, няма да могат да посещават ресторанти или институции дори с негативен тест.

Към настоящия общият брой на неваксинираните в Германия е около 32 милиона души. Населението на Германия е около 83 милиона души.

Освен това германските власти искат да запазят в сила задължението да се носят маски в обществения транспорт и в търговските обекти за всички поне до пролетта на 2022 г.