Да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист - около това се обединиха Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на НЗОК.

Това се разбра от думите на д-р Иван Маджаров, председател на БЛС и Момчил Мавров, председател на Надзорния съвет на НЗОК след края на започналите вчера преговори между ръководствата на двете институции за нов Национален рамков договор 2023-2025 г.

Тази възможност ще влезе в сила след приемането на бюджета на НЗОК, тъй като за нея ще се необходими допълнителни средства, каза Мавров.

Ще позволим гъвкавост на лечебните заведения, за да могат до 10 процента от леглата в една клиника да се “прехвърлят” в идентична клиника, ще намерим и решение за хабилитираните лица, които са ръководители на катедри, така че да могат да работят в лечебните заведения, каза д-р Маджаров.

Той припомни, че нов Национален рамков договор може да се подпише след приемане на редовен бюджет на НЗОК, което означава, че в най-добрия случай това, което е договорено, ще се подпише в анекс, а след приемането на бюджета, ще се подпише окончателен договор.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук