"Днес България има принос и влиза в мястото, където казах още преди месеци - затворена за Европейския съюз, заради заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и уплашения президент Румен Радев. Днес оставиха българите под огромна заплаха за следващите четири седмици", това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централа на партията.

"Слушах Кацаров и хаоса, в който ни постави. Днес негов заместник каза, че скоро и държавните служители и учители вероятно ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Веднага след него в хаоса служебният образователен министър проф. Николай Денков пък каза, че ще останем без учители, ако това се случи.

Когато въпросният служител на Радев - Кацаров, на 18 февруари 2021 година го питаха ще изпълним ли ваксинационния план, той казва "Смятаме, че половината от населението на България вече се е срещнало с вируса и е изградило имунитет, но не чрез ваксинация, а чрез боледуване".

Сега апелира всички да сме заедно. А тогава къде бяхте бе, Кацаров? Размахвате юмруците.

Върнахме се в първия ден, когато светът не знаеше за какво става въпрос с коронавируса заради тоя измислен министър на Радев", каза още Борисов.

"Няма никакъв риск - нито сега, нито в по-далечно бъдеще", бе казал Кацаров през юни, а днес обяснява колко е претоварена системата. Лъжец! Измамник!

"Тогава той каза и че няма нужда от удължаване на мерките. Кое го промени? Това, че Радев му звъня и му каза, че трябва да го направи.

Защо дадоха тая четири седмици отсрочка? Защото съвпада с изборите и балотажа.

Избирането на Радев за президент ще струва хиляди човешки животи.

Всичко това само, за да бъде избран Радев. А какво правим след това?", ядоса се бившият премиер.

"Днес те извършиха престъпление. Те излъгаха българите, че все едно четири седмици нищо не става - само и само да минат президентските избори.

Нали учениците щяха да са последни? Да не се затварят? Е...", каза още Борисов.

Той поясни още, че фирма на Кацаров одитира лабораториите, а самият служебен здравен министър иска да вкара у нас лекарство за COVID-19, което не е одобрено за употреба.

"Панически хората тръгнаха да се ваксинират. А какво ще стане когато еднодозовата ваксина, която сега избират, свърши?

Аз винаги съм бил за зелен сертификат, но трябва за тези неваксинираните да се направят облекчения", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Имаме толкова много починали само заради Радев и Кацаров. Това са виновниците!", отсече Борисов. 

"За една седмица биха двама министри - аз съм категорично против насилието. Това не е решение. Ако Красен Кралев го бяха били, то щеше да има репортажи по цял ден, а сега Рашков много грижливо крие защо се бият министри.

Не ги бийте, а на 14 гласувайте. Насилието е лошо нещо", каза още Борисов.

"Всички са заплашени да не говорят" - така Борисов отговори на въпрос защо не възвърне Щаба, в който бяха ген. Мутафчийски, проф. Балтов, проф. Кантарджиев, доц. Кунчев и други.

"Вече е късно да се направи каквото и да било. Сега няма какво да се направи. Дано народът, който е уплашен, да се ваксинира. Хората си избраха - хаоса и юмрука", допълни бившият премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!