Британски лекари определят индийския вариант на новия коронавирус като най-опасен и заразен, показват данните от изследване, публикувано в изданието "Лансет".

Изследването показва, че ваксинацията е надежден начин за намаляване на риска от зараза, макар че препаратите на "АстраЗенека" и на "Пфайзер Бионтех" са по-малко ефективни срещу индийския вариант в сравнение с британския.


Специалистите са анализирали случаи на болни в Шотландия в периода между 1 април и 28 май т.г. При 99% от тях е направен пълен преглед на протичането на заболяването.

В рамките на разглеждания период са регистрирани 19 543 потвърдени случая, предизвикани от вируса SARS-CoV-2.

На базата на получените данни учените правят заключението, че рискът от настаняване в болница при пациенти с индийския вариант на Ковид-19 е два пъти по-висок, отколкото при британския вариант.

Лекарите също така отбелязват, че рискът от хоспитализация е значително по-висок при пациенти, които има по пет или повече съпътстващи заболявания.

Лекарите обаче отбелязват, че не разполагат с достатъчно данни за настанените в болници пациенти с новия коронавирус, за да направят сравнение на ваксините, допълва БТА.