Диетолог: И млечните продукти са полезни... донякъде
Според д-р Дария Савелиев повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта и сладкото, но това съвсем не е краят
Някои видове хранителни продукти могат да причинят зависимост, - не само психологична, но и биохимична. Повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта, което се изразява в повишена консумация на сладкиши.
10 храни за облекчаване на запек и наднормено тегло
„Можете много трудно да се отървете от тази „сладка“ зависимост, защото мозъкът обича обикновена, проста и лесно достъпна енергия, - точно такава, каквато има в сладкото“, обяснява диетологът д-р Дария Савелиева пред БНР.
Според нея повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта и сладкото, но това съвсем не е краят. Млечните продукти също могат да доведат до пристрастяване. Затова е хубаво да се консумират с мярка, съветва диетологът.
„Смятам, че млечните продукти са добри само в лечебни дози. Причината за ограничението е, че млечните храни съдържат т.нар. лактоза, и това ги прави много пристрастяващи.
„Гасенето“ на киселините със сода е недопустимо
Когато животното храни малките си, млякото трябва да има много лек успокояващ ефект върху него. За това има опиати, наречени казоморфини - те успокояват, отпускат“, обясни д-р Савелиева.
Много хора консумират млечни продукти през нощта - това е проява на такъв ефект, смята експертът. Тя уточни, че във ферментиралите млечни продукти има много полезни вещества и такива продукти трябва да присъстват в диетата, но с тях не трябва да се злоупотребява.