Действително ли късната вечеря увеличава риска от инсулт, защо този риск расте допълнително зимно време, има ли как изкуственият интелект да повиши шансовете ни за оцеляване след неврологичен проблем и как лекарите гледат на идеята за чип в мозъка.

Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно. Добре е да има по-голям интервал между последното хранен и съня, поне два-три часа. Това коментира в ефира на Нова тв доцент доктор Росен Калпачки -  началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

По думите му зимата е рисков фактор за инсулт, защото студеното време, особено смяната на топло и студено време увеличава риска от нарушения на кръвообръщението на мозъка.

Той уточни, че първите признаци на инсулт обикновено не се забелязват от пациента. „Почти никой инсулт не води до болка, а тя е основното нещо, което ни алармира.

Първите симптоми са леки. В началото нищо не се усеща, а това е най-благоприятното време за лечение. Всички стремежи на обществата са за добро образование на околните, на по-младите хора, които биха разпознали инсулт при свой близък. Веднага трябва да се потърси помощ в специализирано заведение”, добави Росен Калпачки.

Според него част от първоначалните симптоми са внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост в едната или другата ръка и внезапна промяна в говора.

„Тези три признака почти сигурно водят до диагнозата инсулт”, подчерта той.

Росен Калпачки каза, че три четвърти от всеки инсулт се проявяват при хора под 70- години. „Инсултът не е изключение за хора под 50-години”,  допълни още той.

Калпачки каза, че  изкуственият интелект в работата на медиците става все по-добър и спомага дейността на лекарите.

По отношение на случая на имплантиран чип в мозъка на човек той добави, че всички революция в медицината са благодарение на откритията на инженерите.  

Връзката между здраве и хранене е неизменна. Оказва се обаче, че значение има не само с какво се храним, но и по кое време. Френски учени твърдят, че късната вечеря - след 21.00 ч., увеличава риска от инсулт с 28%. Пропуснатата закуска пък ни излага на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Изследването е проведено сред повече от 100 000 души във Франция, които са попълвали хранителни дневници с часовете си на хранене. Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Част от обяснението е за повишения риск от инсулт за хранещите се вечер е, че късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане, което вечер обикновено е по-ниско. Това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от образуване на съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти. Дългата пауза между последния прием на храна за деня и първия на следващия ден води до намаляване на риска от мозъчно-съдови заболявания. Препоръчително е да не се храним поне 12 часа, казват експертите.

Каква е връзката е между часовете на хранете и здравето и къде по света сядат на масата най-рано и съответно - най-късно – гледайте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук