Имаме спад на заболелите и сериозен спад на смъртността. Дори разхлабването, което направихме предишните две седмици, показва, че решенията на експертния съвет са адекватни. Това съобщи пред журналисти служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на свой ред съобщи, че 12% е спадът на седмична база за цялата страна и над 24% за София.

„Решихме, че можем да намалим изолацията на болните от 10 на 7 дни, а карантината на контактни да намалим от 7 на 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина”, съобщи той.

Новите мерки ще влязат в сила със издаване на заповед на здравния министър, което ще стане в четвъртък. Тя ще важи седмица.

"Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед", подчерта той. 

Кунчев каза още, че това са трите мерки, които са различни от досегашните и са първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса. Тези мерки влизат в сила от утре със заповед и ще важат до следващата седмица.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ