Изненадата е, че не се учим много от грешките си и неща, които сме повтаряли и пречат на ефективната борба, продължаваме да ги правим. Това заяви в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Заболеваемостта е висока, но няма да видим кой знае колко по-различни цифри от тези, които гледаме в момента. Математиците смятат, че реалната бройка е по-голяма с до 2,5-3 пъти. Вероятно реалната бройка в момента е около 30 000 заразени“, посочи той.  

„Сравнявайки и в момента в Западна Европа заболеваемостта е около и над 2000 на 100 000. При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000.

Няма изненада, Омикрон протича така – ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система", каза още доц. Кунчев. 
 
„В рамките на януари-февруари каквото се случи ще се случи. Сравнително бързо нормализиране ще започнем в края на февруари", прогнозира главният държавен здравен инспектор. 
 
Никой на 100% не може да твърди, че няма да има нов вариант или щам.

„Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове е го разпознават”, коментира Кунчев.

Вярвам, че коронавирусът използва целия си капацитет, време е да се превърне в една обикновена респираторна инфекция", посочи специалистът. 
 
Доц. Кунчев бе категоричен, че ключовата дума е ваксинация.

Той коментира и заканите на лидера на „Възраждане”, ако не отпаднат мерките да обсадят сградата на Министерския съвет.

„Никой не трябва да се поддава на такъв рекет, защото това не води но нищо. Ако я докараме дотам като държава улицата да определя какво трябва да се прави и какви мерки трябва да се вземат - по-добре да вдигаме ръце и да се предаваме.

И сега мерките не са кой знае колко ефективни, но ако хора неспециалисти започнат да дават съвет какво да става и едва ли не да притискат правителството – няма да се случи нищо добро”, категоричен бе той.