Горещи вълни обхващат много части на планетата. Синоптици предупредиха, че юли се очаква да бъде един от най-топлите и сухи за последните 55 години в района на Москва. 

Високите температури не намаляват разпространението на Ковид-19 в Русия. През последните седмици в страната се отбелязват черни рекорди по заболеваемост и висока смъртност, съобщава bgonair.bg. Руснаците трябва да носят маски и ръкавици, за да ограничат разпространението на заразата. Каква маска е подходяща в жегата?

"Няма опасност маската да предизвика топлинен удар, но е добре в топлото време да се откажете от маските с тъмен цвят и дебели тъкани. Най-подходящи са медицинските - за еднократна употреба", съветва Михаил Лебедев, главен експерт в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

Той уточни, че в горещото време маските по-бързо се овлажняват, затова трябва да се сменят по-често. Влажната маска не само създава дискомфорт, но и не е ефективна. През лятото мнозина търсят прохлада край морето. Възможно ли е там разпространението на Ковид-19 да става по-бързо?

"Няма доказателства, че Ковид-19 може да се разпространява чрез водата. Солената вода все пак се счита за по-безопасна от прясната", уточни Георги Викулов, директор на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции. 

По-голям проблем е топлината и разболяването от Ковид-19.Комбинацията от двете крие рискове особено за възрастните хора.

"Имали сме пациенти, приети с леки симптоми на Ковид-19, които впоследствие развиваха треска, дехидратация, с повишен риск от тромбоза", обясни Денис Проценко, главен лекар в болница "Комунарка".