Приходите на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca от продажбата на ваксината срещу коронавирус през първата половина на 2021 г. възлизат на 1,17 милиарда долара.

Според доклад, представен от компанията в четвъртък сутринта, продажбите на ваксината през второто тримесечие са били над очакванията на анализаторите и са донесли на AstraZeneca 894 милиона долара, предава Фокус.

Според документа през първите шест месеца на тази година компанията и нейните партньори, които произвеждат лекарството по лиценз, са продали 700 милиона дози от ваксината в повече от 170 страни, включително 80 милиона дози, които AstraZeneca е предоставила на развиващите се страни чрез Световната здравна организация (СЗО), която реализира международната програма COVAX.

Според Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на компанията, AstraZeneca е увеличила значително производствения си капацитет и в момента е в състояние да доставя на клиентите около 200 милиона дози ваксина на месец.

Общите приходи на компанията през първата половина на 2021 г. достигнаха 15,54 млрд. долара, което е с 23% повече от миналогодишните данни за същия период. Както се отбелязва в доклада, това се дължи на 19% увеличение на продажбите на лекарства против рак.

Освен това AstraZeneca успя да увеличи продажбите на своите продукти в развиващите се страни с 26% в сравнение с миналата година.

Печалбата на компанията през последната половин година след данъци е 2,11 милиарда долара, в сравнение с 1,49 милиарда долара през първата половина на 2020 година.

Ръстът на печалбата е 42%. Разходите за научноизследователска и развойна дейност на AstraZeneca са се увеличили с 28% през отчетния период до 3,5 млрд. долара, което се е отразило на маржовете на печалба.

В сряда американската компания Pfizer обяви, че приходите от продажбата на ваксината през първата половина на 2021 г. възлизат на 11,3 милиарда долара (7,8 милиарда долара през второто тримесечие), а до края на годината тази сума трябва да достигне 33,5 милиарда щатски долара. Към момента компанията е реализирала над 1 милиард дози от лекарството си.

Твърди се, че ваксината Pfizer е по-ефективна от тази на AstraZeneca и и тя се продава на няколко пъти по-висока цена.