Австрийският курорт Ишгъл се счита за едно от първите огнища на Ковид-19 в Европа. Медиите нарекоха Ишгъл “тайния развъдник на коронавирус”. Над 6 000 души, сред които и множество германци, карали ски ваканция в Тирол, после разнесоха заразата из цяла Европа. В момента е назначена комисия, която проверява грешките на властите в Ишгъл. Не са изключени и съдебни действия, пише "Дойче Веле". 

42,4% от хората са развили антитела

Учени от Медицинския университет в Инсбрук сега проведоха изследване, в което са анализирани данните на близо 80% от жителите на Ишгъл. След проведените масови тестове се оказало, че 42,4% от жителите на града са развили антитела срещу коронавируса, което означава, че мнозина са преболедували Ковид-19 без да забележат това.

Забавеното налагане на мерки в Ишгъл се смята за една от основните причини за бързото разпространение на заразата както в Австрия, така и в Европа. По данни на австрийските власти, цитирани от германския седмичник "Ди Цайт”, 40% процента от всички случаи на заболели от Ковид-19 в Австрия са се заразили именно в Ишгъл.

При повечето болестта е преминала безсимптоми

Директорката на института по вирусология към Медицинския университет в Инсбрук Дороти фон Лаар обяви, че в световен мащаб това е най-високият регистриран процент на заразени в едно населено място.

Тя сподели още, че макар при 42,4% от тестваните лица да е установено наличието на антитела, едва 15% от тях са били регистрирани като болни от Ковид-19. Това означава, че близо 85% от тестваните са изкарали инфекцията незабелязано.

Има и друг важен извод от изследването - въпреки високите нива на антитела, установени в кръвта, в Ишгъл не е бил изграден т.нар. стаден имунитет. Карантината и социалната дистанция са били мерките, които са допринесли за ограничаване на заразата там, констатират още експертите. Новото изследване показва и това, че Ковид-19 трябва да е бил разпространен в Ишгъл още през февруари, тъй като по това време масово са се заразили както туристите, така и голяма част от местните хора.

Можело е да започнат с тестовете доста по-рано

„Ако в Ишгъл бяха започнали веднага да тестват – още при първи, макар и неясни, симптоми - навярно властите са щели да поставят под карантина цялата околност на Ишгъл поне една седмица по-рано.

Това е можело да предпази хиляди туристи от инфекция, протекла при мнозина от тях по много тежък начин", казва австрийският защитник на правата на потребителите Петер Колб.