На днешния брифинг на НОЩ стана ясно, че част от извънредните мерки ще бъдат разхлабени. Оказа се, че някои от магазините ще могат отново да работят въпреки локдауна.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък направи изключително тревожни данни за третата К-19 вълна у нас. В същото време доц. Ангел Кунчев предупреди, че ще увеличим 2,5 пъти броя на болните и умрелите.

Шефът на Военномедицинска академията (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски пък даде отговор на въпрос „Вярно ли е, че част от излекуваните от коронавирус българи в последствие развиват диабет, а някой биват диагностицирани още по време на лечението им?“.

„Наблюдава се подобно нещо. Болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет. Но три месеца след изписването им диабетът изчезва. Преходен е“, поясни ген. Мутафчийски.

„При по-възрастните хора той обаче се запазва. Може би при тях е имало латентен или недиагностициран диабет.

Той става доста явен след боледуването и се налага лечение до живот“, поясни шефът на ВМА.

„В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие на повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно налягане. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. Около три месеца след преболедуването този диабет изчезва“, поясни той. 

„Никой не може да избяга от статистиката, но у нас вече няма скрита смъртност. Има една скрита заболеваемост, която е нерегистрирана.

Да речем – много хора от цели семейства пращат само един човек от тях да се тества – обикновено е този, който е най-зле, а другите не. Пък и те са болни, но не се тестват.

В началото заболяването у нас бе клъстерно, но сега не. От средата на лятото на 2020 г. изпуснахме епидемиологичните вериги у нас заради дифузното разпространяване“, допълни още ген. Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!