Англия отвори бирариите, хотелите, ресторантите, фризьорските салони, киносалоните и музеите. Това са част от мерките на британското правителство за разхлабване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса, информира ВВС.

Те обаче ще трябва да прилагат мерки за социална дистанция. Премиерът Борис Джонсън призова англичаните да подхождат "отговорно". Някои фризьорски салони отвориха още през нощта. Сутринта се извиха дълги опашки пред фризьорските салони.

Според браншова организация почти 1/3 от всички барове, пъбове и ресторанти в Англия ще останат затворени днес.

Позволява се на две домакинства да се срещат на закрити и открити места, включително и да остават на гости. Разрешават се и сватбите при стриктни правила от максимум 30 души.

Останалата част от Великобритания разхлабва мерките с различен график.

В Северна Ирландия бирариите и ресторантите могат да отворят в петък. В Шотландия ще разрешат отварянето на откритите места в бирариите и ресторантите от 6 юли. На закрито ще заработят от 15 юли. В Уелс властите обещаха да разговарят със собствениците за потенциално постепенно отваряне, но не се посочва дата за момента. Полицията в Уелс предупреди хората да не пресичат границата за една бира.

В болници в Англия са потвърдени още 39 починали от коронавирус. Починалите са на възраст между 44 и 99 г. Всички пациенти са имали хронични заболявания. Общо 28 871 души са починали от коронавирус в английски болници.