"Знаете, че извънредна епидемична обстановка е удължена. Това налага издаването на нови заповеди", това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

БЛИЦ припомня, че извънредна епидемична обстановка ще продължи поне до 31 март 2022 година.

"Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е много добра новина за нас", похвали се той.

"На 4 ноември тази година достигнахме върха на сегашната вълна", уточни пък проф. Мира Кожухарова.

"Кривата на заболеваемостта много рязко спада – това е най-добрата новина в случая.

Искам да отбележа един много положителен ефект на зелените сертификати - много рязко нарасна процента на хората, които се изследваха 2 или 3 пъти седмично. Това спомага за бързо откриване на новозаразените.

Тази вълна върви към спад. Смъртните случаи продължават да са много - това се дължи и на отказа на населението да се ваксинира. Все пак е важно да отбележим, че смъртността у нас постепенно намалява", каза още проф. Кожухарова.

Тя допълни, че макар и бавно броят на ваксинираните у нас се увеличава.

"Успяхме да пречупим тази вълна. Благодарение на сънародниците, които възпроиеха идеята за зелен сертификат и благоадрени на колегите от болниците.

Специално искам да благодаря и на проф. Кожухарова. Ако някой ми е помогнал със съвети, оценки и анализи, то това е тя. Тя помогна за това да не стигаме до локдаун.

Заради това от Министерство на здравеопазването (МЗ) взехме решение да я отличим с награда "Златния медал" на МЗ", каза служебният министър и награди професора.

"Аз изпълнявах ролята на мърморещия човек - понякога ме слушаха, друг пък не. Подкарвахме се - не винаги се усмихвахме, но за мен бе приятно да работя с този екип", каза проф. Кожухарова при награждаването.

Служебният зам.-здравен министър д-р Златанов пък разясни какви ще са новите заповеди във връзка с удължената извънредна епидемична обстановка."Променихме заповедите така, че процесът сред учащите да бъде по-пълноценен и да отговори на нуждите на всички деца", разясни той и допълни, че ще има и промени за това с какви здравни документи хора от различни страни ще могат да влизат в България.

"Би трябвало щадящите тестове да стигнат за всички ученици... до края на тази година", каза пък Кацаров във връзка с това ще е възможно ли всички ученици да се върнат в школата.

"Кога всички ученици ще тръгнат на училище ще прецени министърът на образованието", допълни служебният здравен министър, който уточни, че от "наша страна няма пречки за връщане на учениците".

Попитам какви мерки ще вземе България във връзка с най-новия и опасен COVID щам, който бе регистриран в Южна Африка, той заяви следното: "Ние вече сме предприели. Ние сме пионери в Европейския съюз (ЕС)... не само в това отношение. Влизането на граждани от Южна Африка у нас бе забранено и продължава да е. Това, което ще променим е влизането на български граждани, които са били там и се прибират у нас - те ще трябва да изкарат цялата си карантина, а накрая и да им се направи секвениран тест, за да се гарантира, че не носят въпросния щам".

"Аз съм се ангажирал да съм служебен министър в кабинета на Румен Радев. Как да се включа в нов кабинет, след като не са ме питали. Моите ангажименти приключват с приключване на служебния кабинет", така Кацаров отговори на въпрос ще продължи ли да е здравен министър и в редовен кабинет, какъвто в момента се подготвя от "Продължаваме промяната" (ПП).

Попитан дали в Народното събрание (НС) трябва да се изискват зелени сертификат и носене на маски той заяви: "Това да го реши НС. Не е работа на здравния министър да взима такова решение. Все пак призовавам народните представители да влизат със зелени сертификати, за да дадат пример на население".

"Фалшивият зелен сертификат не е само български феномен", заяви Кацаров по повод новината, че 27-*одишен мъж, който имал фалшив зелен сертификат, почина в столичната болница ИСУЛ, покосен от коронавирус.

"Самият вирус е най-голямото наказание за хората с фалшив сертификат. Това е възможно най-глупавото решение, което според мен може да вземеш. Това е все едно да тръгнеш срещу куршумите без бронежилетка, а да лъжеш другите, че имаш", каза още Кацаров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!