Не системата, а болестта уби Алекс. Това заяви д-р Елена Георгиева - педиатърът отсранен временно от работа след смъртта на 3-годишният Александър, в ефира на bTV.

Тя заяви, че хеморагичната пневмония, от която се смята, че е починало детето, представлява увреждане на дихателните пътища, което се развива в рамките на часове, което води до двустранни надбъбречни кръвоизливи. Срещу това за съжаление нищо не може да се направи, каза д-р Георгиева.

По думите й, системата не даде време на родителите да разберат своята трагедия. Системата използва тяхната болка и ги превърна в наказателна палка, посочи педиатърката.

Тя обясни, че се е срещнала с Александър около 30 минути преди да направи необходимото той да  бъде приет в болницата.

В болницата няма спешен кабинет, нито спешно отделение, а има спешен приемен кабинет, в който работи лекар. Този лекар е прегледал и назначил изследвания на детето.

Детето нямаше нужда от интензивно лечение. В момента на влошаването, аз в екип с един от най-добрите детски анестизиолози от Пирогов започнахме обгрижване на детето.

Успяхме да стабилизираме детето до степен то да бъде преместено в Пирогов, обясни лекарката.

По думите й има заболявания, на които не може да се повлияе.

Петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Александър.

Случаи като тези, които са изключително тежки, са повод да се проведат тежки разговори в обществото. България е пред демографска криза. Но преди да се развие демографската криза, се е развила кризата в здравеопазването. Ние оставаме виновните, които трябва да се обясняваме, каза д-р Георгиева.