Дори никога да не сме страдали от разширени вени, всички сме виждали доста неприятните на външен вид изпъкнали, сини, разширени образувания най-често по краката. Понякога те изглеждат като виолетови паякообразни мрежи. Но тези разширения далеч не са само естетически проблем. Всъщност те представляват състояние, наречено – варикоза, което се характеризира с промяна на вените по размер, форма и вид.

По статистически данни в световен мащаб около 30% от хората страдат от разширени вени. И докато доскоро се е считало, че от разширени вени страдат предимно възрастните хора, то през последните години това неприятно наглед състояние, се вижда все по-често и при съвсем млади хора. Обикновено това се подценява и като че ли му се придава повече естетическо значение. Факт е, обаче, че това представлява нарушение в кръвообращението, което може да има своите последствия.

По протежението на вените се намират клапи, чиято роля е да не позволяват връщането на кръвта в обратна посока. Ако тези клапи се увредят, следствие възпаление или други проблеми, се повишава венозното налягане и следователно се разширява самата венозна стена. Когато, например, човек стои дълго време в изправено състояние, кръвта от долните крайници престоява. Това затруднява цялото кръвообращение и пречи на кръвта да се придвижи нагоре, към сърцето. Тогава по тези плаки се сформират съсиреци и венозните стени се разширяват. Това се случва най-често по долните крайници. А симптомите, свързани със състоянието са: тежест, понякога и болка, трудности при ходенето.

Причините за появата на разширените вени могат да са свързани с генетична обусловеност, наднормено тегло, постоянното стоене прав, липса на движение. Много често разширени вени се появяват и по време на бременност. Нарушението в кръвообращението може да се дължи и на хормонални проблеми. Начинът на хранене, злоупотребата с алкохол и цигари също могат да окажат влияние и да доведат до появата на разширени вени.

Обикновено това състояние се влошава с повишаване на температурите и е най-изострено през лятото. Тогава оплакванията, свързани с тежест и дискомфорт в областта на краката се увеличават значително. Това се дължи на влиянието, което оказва топлината. Вследствие високите температури, вените се разширяват и самата венозна стена се отпуска. Това води до застой на кръвта и до нарушение на кръвообращението, което задълбочава допълнително проблема.

Облекчението на това състояние често е свързано с промяна в начина на живот – балансирано хранене, повишен прием на плодове и зеленчуци, носене на удобни обувки, особено през лятото, здравословно движение, избягване на дългото стоене прав.  

Разбира се, природата се е погрижила и за това състояние и е предложила своите решения.

Venaxin (Венаксин) е комбинация от висококачествени екстракти: патентован силноусвоим диосмин – μsmin® Plus, центела азиатика, бромелаин и гроздово семе. Venaxin (Венаксин) осигурява цялостна грижа за вените и капилярите.

Диосминът влияе благоприятно върху микроциркулацията, здравината и тонуса на капилярите, вените и хемороидалния сплит.

Центела азиатика благоприятства здравината на съединителната тъкан, по-бързото зарастване на рани и цялостното здраве на кръвоносната система.

Бромелаинът спомага ензимната функция, разграждането на отпадните продукти, влияе благоприятно на противовъзпалителните процеси.

Гроздовото семе подкрепя антиоксидантната защита особено на малките кръвоносни съдове.

Venaxin (Венаксин) можете да намерите в аптеките и онлайн на https://botanic.cc/products/venaxin/.
 
Бояна Николова – Консултант от Botanic