Ситуацията с коронавируса остава много сериозна. А пътят към нормалността ще бъде дълъг, предупреди канцлерката Ангела Меркел, която още веднъж се доказа като успешен кризисен мениджър. Коментар по темата направи Катарина Крол, цитирана от "Дойче Веле".

Този път залата не беше препълнена както обикновено. Нямаше вълнение и оживление, даже камери нямаше почти. Правилата за спазване на дистанция си казаха думата – много от въпросите постъпваха онлайн. Тази традиционна лятна пресконференция на германската канцлерка определено беше по-различна.

Рутинно бе само едно: Ангела Меркел – концентрирана и говореща по същество, излъчваща спокойствие и сигурност в момент когато пандемията продължава да бъде непредсказуема.

Трите послания на канцлерката
За Меркел пресконференцията е сцената, от която тя има нужда, за да поведе отново гражданите в кризисните времена. Тя отправи основно три послания: децата не бива да са потърпевши, икономиката трябва да продължи да се развива, а обществото - да е сплотено. Именно тези са и основните въпроси, които в момента вълнуват хората.

Ангела Меркел уверено води страната през пандемията – като истински учен и много самоуверено. Вижда се, че популярността, която си е възвърнала, ѝ дава сили. Допитванията показват, че доверието към нея отново е достигнало рекордно високи нива. Тя трупа точки като умел кризисен мениджър. 

„Всеки ден има значение“, казва Ангела Меркел. Тя не иска да губи време и би искала да свърши колкото може повече в последната  година от управлението си.

Но реалността днес вече е друга: големите теми, свързани с бъдещето – промените в климата и дигитализацията, на които се наблягаше още преди кризата с коронавируса – вече не заемат централно място. нови няма, но на всички въпроси Меркел е в състояние да отговори детайлно и рутинирано. 

Важността на диалога
По отношение на външната политика, председателстващата Европейския съвет все така държи на едно свое отдавна изпитано средство – поддържането на диалога.

Катарина Крол
Катарина Крол

Това важи както за трудното партньорство с Русия, така и за могъщите китайци или за изборния измамник в Беларус. Запазването на каналите за водене на разговори е приоритетна задача – независимо колко различни са позициите. Такава продължава да бъде неудобната Ангела Меркел, постоянно търсеща решения и отговори, макар често да не ги получава.

Оставаме с впечатлението, че канцлерката може да се справи с кризата във времена, когато коронавирусът измества всичко останало. А това, с което дотук не сме се справили, ще остане задача за следващото германско правителство.