Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците. Въпрос на 10-15 дни е всичко. Ако не пречупим вълната, тогава ще усетим липсата на хора и респиратори. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"От Световната банка са обещали да ни помогнат с респиратори", заяви Кацаров.

"Може да се наложи да лекуваме българи в чужбина, защото няма място тук. Ако мерките не сработят в следващите 10 дни, то ще има пълен локдаун, призна той.

"Ако мерките дадат резултат, то първото нещо, което ще отпадне, е дистанционното обучение. За това аз лично настоявам", каза той.

По думите му има сериозна съпротива от родители децата им да бъдат тествани. "Няма как да не се съобразим с това", каза здравният министър.

Той обеща да не затваря детски градини и ясли.

"Антителата не са доказателства, че си преболедувал с ковид. ЕК обсъжда този въпрос. В очакване сме на вземане на решение. Ако преценят, че има достатъчно научни доказателства, че преболедуването е достатъчно, то това ще се въведе и тук", каза Кацаров. 

На въпрос защо естественият имунитет не се толерира, а само този от ваксини, здравният министър заяви, че не е имунолог и просто повтаря думите на специалистите.

"Само контролните органи могат да проверяват дали един сертификат е истински или не", призна той.

По думите му в заведение може да се влезе с фалшив сертификат, а подобна схема може да се хване само с евентуална проверка на РЗИ или полиция. "Не трябва обаче да изхождаме, че българинът е мошеник, той трябва да разбере сериозността на проблема", каза той. 

На въпрос дали може да се влезе в аптека в мола без сертификат, а той отвърна положително, тогава водещата Марина Цекова го засече как ще се хване, че въпросният човек е отишъл само да аптеката, а не се разхожда и из другите магазини, но той замълча.

"Нямам проблем да си подам оставката, но да оставиш каруцата в средата на реката е глупост. Ще изведа страната от тази тежка ситуация. Питам тези, които ми искат оставката, каква им е алтернативата на тези мерки", завърши Кацаров.