Наши лекари сензационно: Плодовете и сладкото са вредни колкото алкохола за черния дроб
Това показват първите резултати от експерименталното изследване не лекари от болница "Св. Иван Рилски" и пациенското сдружение "Хепактив"
Плодовете и плодовите сокове могат да увредят черния дроб също толкова, колкото сладкото и алкохола. Това показват първите резултати от експерименталното изследване на БНТ, заедно с лекари от болница "Св. Иван Рилски" и пациенското сдружение "Хепактив" вече са налице.
Бяха изследвани доброволци с ехограф, които не употребяват алкохол и редовно употребяват безалкохолни напитки с глюкозо-фруктозен сироп. И още в началото експериментът ни стигна до крайно неочаквани резултати.
Установиха какви страшни последствия има редовната консумация на алкохол
"Аз съм вашият човек", казва първият ни доброволец. Той има активен начин на живот, произвежда сладкарски изделия, пълен въздържател, слаб и без здравословни проблеми. И няма повод да смята, че нещо не е наред.
Еркин Исмаил: Никога не съм се лишавал от сладко, никога. Безалкохолно пия.
Проф. Красимир Антонов: Колко?
Еркин Исмаил: Ами много... ами около 2 литра съм стигал на ден. Просто съм пристрастен.
На ехографа му трябват по-малко от 2 минути, за да покаже дали сладкото е нанесло вреда на черния дроб.
"Здрав е черният дроб, но е много мазен. Както си го гледам е виолетово ...честито, последен стадий на омазняване между 67 и 100%.
Омазняването или стеатозата, вероятно се дължи на прекалената употреба на сладко и по-точно на фруктозата, която не може да се обработи и се натрупва като мазнина в черния дроб. А това силно затруднява работата му", заяви проф. Красимир Антонов - клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“.
5 лекарства, които незабавно да изхвърлите от дома си
"А може ли да се избегне?", попита Еркин Исмаил.
"Да. И първата мярка - почваш да се движиш. Чак втората мярка е да намалиш тези сладките работи", увери проф. Антонов.
"Аз го знам това нещо, но не знаех че уврежда черния дроб и други неща. Знам, че е вредно", отвърна Еркин Исмаил.
Вторият ни доброволец никога не е пил алкохол, подсладени напитки също. Убеден е, че води здравословен начин на живот.
Д-р Доника Кръстева клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: Плодове в момента?
Доброволец: Много обичам ябълки.
Д-р Доника Кръстева клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: Колко консумирате на ден?
Доброволец: Мога да изям и повече от 5 килограма.
Д-р Доника Кръстева клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: На ден?
Доброволец: Да. Екологични.
И мъжът съвсем не беше подготвен за показанията на ехографа. Апаратът безжалостно регистрира сериозен проблем.
"Това с което ще ви изненадам, е че въпреки здравословния начин на живот и въпреки липсата на алкохол имате повече от 60% омазняване на черния дроб .. 5 килограма ябълки ако оценим захарта, която се съдържа в тях, тя е много. Всичко, което е прекалено и не използва организма за енергия, то се натрупва и се отлага под формата на мастни капки", увери д-р Доника Кръстева клиника по гастроентерология на УМБАЛ „Св.Иван Рилски“.
Всеки човек индивидуално отработва и захарта, и алкохола. Така че лекарите очакват много различни резултати в нашето телевизионно проучване.