Все по-голям брой проучвания показват, че пандемията на коронавируса е причинена от отделни огнища на различни места по света. Това заяви външният министър на Китай Ван И в интервю за агенция Xinhua и Централната китайска телевизия.

"Когато Китай беше поразен от неизвестен коронавирус, той незабавно предприе действия за провеждане на епидемиологично разследване, идентифициране на патогена и публикуване на ключова информация, включително секвениране на генома на вируса", каза дипломатът.

Той също така припомни, че Китай е първата страна, която съобщава за случаи на коронавирус.

"Бяхме в челните редици на борбата срещу дезинформацията, опитите за политизиране и заклеймяване. Бяхме решени да гарантираме, че обективният разказ и колективната памет на борбата срещу пандемията не са изкривени от лъжи", каза той.

На 31 декември 20219 г. китайските власти информираха Световната здравна организация (СЗО) за огнище на неизвестна пневмония в Ухан, провинция Хубей. Причинителят на болестта е нов коронавирус, който е наречен SARS CoV2. На 11 март СЗО обяви огнището на коронавирусна инфекция за пандемия, уточнява Фокус.

Общо, според организацията, в света има почти 82 милиона заразени хора. Според университета "Джонс Хопкинс" в света вече има 84 милиона случая на заболяването. Най-много инфекции има в САЩ, Индия и Бразилия. Русия се нарежда на четвърто място, следвана от Франция, Великобритания, Италия, Испания, Германия и Колумбия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!