Наш професор обяви трябва ли да бъде въведен локдаун в държавата. 

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта “Омикрон”, а Т-клетъчният имунитет е съпротивителната сила.

Има благоприятно развитие на този вариант върху хора, които са преболедували и ваксинирани. Нашите данни са от страни, в които населението е в голяма степен ваксинирано.

Това заяви проф. Доброслав Кюркчиев в студиото на сутрешния блок на БНТ.

“Който е прекарал, който и да е вариант, има по-голямо ниво на защита. Имунната система изгражда структури, които атакуват вируса”, каза той.

Според него сравнението на имунитет между преболедували и ваксинирали е некоректно, защото могат да се кажат плюсове и минуси в двете посоки. И двата вида събития водят имунитет в голяма част от случаите: “В голяма част от случаите пази от тежко боледуване и хоспитализация”.

Проф. Кюркчиев обясни изводите от последното си изследване:

“Ние изследвахме паметта, която имат Т-клетките. Изводите са два вида. Първо, статията максимално подробно описва механизма на действие върху Т-клетките.

Друг извод е, че понякога в кръвта може да не се открие защита, но тя да съществува заради Т-клетките, които не циркулират в кръвта”.

Той увери хората, че дори да имат антитела, това не е причина да се притесняват да се ваксинират.

“Ваксините са решение срещу тежко боледуване и хоспитализация. Очевидно не са решение за заболеваемост”, каза проф. Кюркчиев.

Той коментира и въвеждането на локдаун: “Категорично съм против всякакви ограничения на индивидуалната свобода. Разумно е да се научим да живеем с коронавируса”.