Съобщеното днес от Националния оперативен щаб с положителна проба за COVID-19 медицинско лице от Пловдив е медицинска сестра от КОЦ - Пловдив, която е на домашно лечение без симптоми.

Преди дни беше съобщено за още един медик с положителна проба за коронавирус. Това е лекар от същото лечебно заведение, който до 30 април е бил в домашен отпуск и след това се е самоизолирал.

В момента продължава широко епидемиологично проучване в здравното заведение, за да се гарантира спокойствието на работещите и пациентите. 37 от направените досега проби са отрицателни. До края на седмицата общият брой на тестваните лица ще е над 100. В лечебното заведение е спазен целият алгоритъм за дезинфекция и за работа с коронавирус.

Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

„За да няма спекулации и интерпретации по случая, предоставяме цялата налична информация до момента. От страна на здравните власти и ръководството на КОЦ - Пловдив, са предприети всички необходими противоепидемичните мерки“, обясни Каназирева. 

От всички потвърдени случаи  до момента 14 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях: 4 лекари, от които 3 оздравели и 1 на болнично лечение, 5 медицински сестри, от които  4 оздравели, една на домашно лечение, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – една  хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!