Децата не се заразяват и не предават коронавируса - твърди ново швейцарско изследване. В същото време в редица страни установяват тежки възпаления у деца, които навярно са свързани с COVID-19, пише "Дойче Веле".

Нов кошмар: Мистериозна болест убива наред деца заради COVID-19

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран оповести тревогата си от възпалителни заболявания у деца, които може би са свързани с коронавируса. Парижки лекари съобщават за деца с треска, стомашно-чревни оплаквания и съдови инфекции. Както вече информирахме, такива случаи има и във Великобритания. Там министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че може би става дума за свръхреакция на имунната система, свързана с коронавируса.

Всеки трябва да прочете историите на бременните насред пандемията Мария и Забине

За подобна симптоматика у деца се съобщава още от Испания, Италия и Швейцария. Британските и френските здравни власти подчертават, че при проведените тестове част от децата са дали положителен резултат за коронавируса, но друга част не са заразени. Този факт в момента поражда многобройни догадки.

Гинеколог разкри може ли COVID-19 да покоси бременните жени и бебетата

Оливие Веран призова лекарите и учените във и извън Франция да следят внимателно за появата на такива случаи и да обменят информация помежду си. Във връзка с плановете за отваряне на училищата на 11 май министърът поясни, че от началото на пандемията са установени много малко случаи на деца, заболели от COVID-19.

Китайски лекари обявиха как COVID-19 преминава при децата

В Германия беше взето решение, че до настъпването на лятната ваканция всички ученици трябва да имат възможност поне временно да се връщат на училище. Германската министърка по въпросите на семейството, жените, възрастните хора и младежта Франциска Гифай настоява внимателно да се проучи ролята на децата при предаването на коронавируса. Според нея, такава информация е решаваща за бъдещите стъпки към отваряне на училищата и детските градини.

Китайски лекари с нови кошмарни новини за COVID-19 и децата

Едно швейцарско изследване твърди, че децата под 10 години нито се разболяват от COVID-19, нито пренасят заразата. Във връзка с това швейцарската Федерална здравна служба съобщи, че няма никакви пречки пред отварянето на основните училища и детските градини.

Майка проплака: Бебето ми е коронавирус, симптомите бяха... СНИМКИ

Даниел Кох, под чието ръководство здравната служба се бори срещу пандемията, заяви пред медиите: "Децата на практика не се заразяват и не предават вируса на други". До този извод швейцарските специалисти стигнали въз основа "едно много сложно изследване" и на информациите, които получили от педиатри и специалисти по инфекциозни заболявани от университетските болници в Цюрих, Берн и Женева.