Въпреки високото ваксинационно покритие, в редица държави до други части на света ваксините не са достигнали. България е на едно от първите места след Перу по най-висока цена, платена в човешки животи. Една от причините е ниското ни ваксинационно покритие, каза пред Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според нея страницата с ваксините не е затворена, защото те ще бъдат актуализирани при необходимост в бъдеще. "В клинични проучвания са и комбинирани ваксини срещу грип и Ковид - двата сериозни играча по време на есенно-зимния сезон. Усъвършенстват се ваксините и в посока да бъдат в по-широк спектър на действие", коментира проф. Александрова.

Тя обясни, че ваксините да имали важна роля да облекчат сблъсъка между хората и вируса. "Вирусът няма да спре да мутира. Факт е, че не се е появил вариант, който да успее да заобиколи имунитета, създаден от ваксина или преболедуване", посочи тя и коментира разпространената от СЗО информация за птичия грип.

"Вирусите са с нас. От началото на миналата година птичия грип се разпространява доста интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са загинали поради болестта, или са били унищожени, с цел ограничаване на разпространението в САЩ и още 50 млн. в Европа. Тя засяга домашните, дивите птици. 

Хората се заразяват от птици - при директен контакт. Предаването от човек на човек е много трудно, но не трябва да забравяме, че грипните вируси са изменчиви", смята вирусологът и успокои, че всичко това се следи много стриктно. 

"Грипът има изградена мрежа в цял свят. Няма да се започне от нулата с ваксината. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни агенти биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът засяга много сериозно птиците. Може да нанесе много щети.

Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за притеснение, тъй като нямаме данни, че той се разпространява между човек и човек. Трябва да се следи", заяви проф. Александрова.

Вирусологът сподели, че е чувала в практиката си различни притеснения свързани с ваксините у нас. "Майките се страхуват при поставяне на ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, как ще ги понесе имунната система на детето. Много страхове има, повечето нямат основание. Има много митове покрай ваксините, трябва да се говори по темата", на мнение е гостът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук